In welk landen is een Autobench verplicht?

Gaan jullie binnenkort met de hond op vakantie of reis je samen naar het buitenland? Houd er dan rekening mee, dat in sommige Europese landen een verplichting is tot het vast vervoeren van de hond in de auto. Dit geldt ook voor de landen waar jullie met de auto doorheen rijden. Dus gaat je met de hond op autovakantie naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Italië, houd dan ook rekening met de regels die gelden in Duitsland. 

Een autobench of hondengordel is in een aantal Europese landen verplicht, omdat in het verleden veel onveilige situaties zijn ontstaan door huisdieren die los in de auto zaten. Reizen met de auto kan erg stressvol zijn voor een hond of kat. Hierdoor kan de hond of kat erg (fel) reageren op het verkeer en onverwachts door de auto heen gaan rennen of springen. Maar ook als je onverwachts moet remmen, kan dat zeer gevaarlijke situaties opleveren, doordat jouw huisdier dan door de auto vliegt met alle gevolgen van dien. Niet alleen voor jouw huisdier maar zeker ook voor de medepassagiers. Want bij een botsing met 50 km/u kan zelfs een kleine hond al een levensgevaarlijk projectiel voor passagiers voor in de auto worden. Een reis bench voor de hond beschermt dus niet alleen jouw geliefde huisdier maar óók jezelf als bestuurder, de passagiers en tevens andere medeweggebruikers.

Voorkom onveilige situaties door het gebruik van een autobench, gordel of autorek.

Het is dan ook verstandig jouw hond ten alle tijden vast te vervoeren in de auto. Met de autobenches van www.hokkendomein.nl  kun je jouw hond veilig en comfortabel vervoeren in de auto. Zo kun jij jouw focus houden op de weg en kan jouw viervoeter genieten van een geborgen, veilig én comfortabel plekje in de auto. Wij hebben een groot assortiment aan autobenches, geschikt voor ieder type auto en hond. Hiernaast is het ook mogelijk een autobench op maat te laten maken voor jouw auto.

Is een Autobench is verplicht?

Het is natuurlijk een stuk veiliger wanneer jouw hond vast in de auto wordt vervoerd. Hiernaast kan het zelfs je plicht zijn, in sommige landen ben je namelijk wettelijk verplicht jouw hond vast te vervoeren in de auto. In andere landen geldt geen plicht maar kun je wel een boete krijgen wanneer jouw hond niet veilig wordt vervoert in de auto. Ga jij binnenkort op reis met jouw hond en ben je benieuwd wat de regels zijn voor jouw hond in de auto in jullie vakantiebestemming? Lees dan hieronder verder!

Autobench verplicht in Nederland

Nederland kent geen wet waarin duidelijk wordt aangegeven wat verplicht en verboden is tijdens het vervoer van dieren in een auto
Wel kun je in Nederland aansprakelijk worden gesteld via Artikel 5 uit de Wegenverkeerswet. Artikel 5:  Het is eenieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd. Om deze reden adviseren wij in Nederland gebruik te maken van een autostoel, autobench óf gordel voor jouw hond in de auto.


Autobench verplicht in Duitsland

In Duitsland kun je een boete krijgen wanneer je jouw huisdier onveilig vervoert, er geldt geen directe bench verplichting. Maar in Duitsland is de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Wij adviseren dan ook om honden en katten in een autobench, reiskennels of achter een honden rek voor de auto te vervoeren.

Autobench verplicht in België

Ook in België geldt de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden. Een ruim begrip dus, want een onverwacht ongeluk zit in een klein hoekje. Op grond van deze regels adviseren wij jouw huisdier vast te vervoeren. Vervoer jij jouw huisdier namelijk niet veilig in de auto? Dan kan je hier een boete voor krijgen in België. Daarom adviseren wij om honden en katten in autobenches, reiskennels of achter hondenrekken voor de auto te vervoeren.

Autobench verplicht in Frankrijk

Ook in Frankrijk mag de bestuurder tijdens het rijden niet gehinderd worden en geldt dat lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Het kan je zelfs een boete opleveren wanneer jouw hond of kat niet veilig wordt vervoert in Frankrijk. Wij adviseren dan ook het gebruik van een auto vervoersmiddel voor jouw hond of kat zoals een transportbox, bench óf achter hondenrekken voor de auto.

Autobench verplicht in Spanje

In Spanje is het niet verplicht jouw hond of kat te vervoeren in een bench in de auto. Echter geldt hier, zoals in vele andere Europese landen dat de bestuurder niet gehinderd mag worden. Als hondenliefhebbers kunnen we je vertellen; afleiding is er al snel! Plaats jouw hond of kat dan ook liever in een autokennel of maak gebruik van een hondenautostoel of autogordel. Zo ben je er zeker van dat jij jezelf kan focussen op de weg.

Autobench verplicht in Zwitserland

In Zwitserland geldt de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waarover ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Er is geen verplichting tot een vaste bench of kennel. Wij adviseren desalniettemin om honden en katten in autobenches, reiskennels of in een hondentuig voor de auto te plaatsen.

Autobench verplicht in Italië

In Italië gelden er duidelijke regels; er mag één hond in de auto vervoert worden, zolang deze de bestuurder niet hindert. Deze regel geldt dus alleen wanneer je één hond meeneemt op reis. Ga je naar Italië en neem je twéé of meer honden mee? Dan ben je wettelijk wél verplicht ze te vervoeren in een autobench, kennel of achter hondenrekken. Hiernaast is het natuurlijk ook een stuk veiliger voor jullie allemaal!


Autobench verplicht in Polen

In Polen mag de hond niet op de passagiersstoel voor in de auto worden vervoerd (ook niet met het gebruik van een hondengordel). Op de achterbank mag jouw hond wél in een gordel worden vastgezet. Verder geldt in Polen de wet dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waaronder ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Wij adviseren in Polen honden en katten in autobenches, reiskennels of achter hondenrekken te vervoeren.

Autobench verplicht in Oostenrijk

In Oostenrijk geldt de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waarover ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Het is dan ook zeker aan te raden gebruik te maken van een autobench, kennel voor de auto of jouw hond te vervoeren in een goede stevige autogordel. 

Autobench verplicht in Denemarken

In Denemarken geldt de regel dat de bestuurder niet gehinderd mag worden tijdens het rijden en dat lading (waarover ook een huisdier valt) het zicht van de bestuurder niet mag hinderen en geen gevaar mag vormen. Wij adviseren om een hond of kat in autobench, reiskennel of achter een hondenrek te vervoeren om jouw veiligheid, die van jouw hond én andere weggebruikers te waarborgen.

Autobench niet verplicht

Voor de overige Europese landen gelden momenteel nog geen regels omtrent het vervoeren van een hond in de auto. Maar het is altijd verstandig voor je veiligheid en voor de veiligheid van jouw huisdier deze te vervoeren in en bench, reiskennel of achter en hondenrek.

Alles voor een veilige reis samen!

In onze hondenwinkel vind je alles voor fijne autorit met jouw geliefde viervoeter. Heb je vragen over één van onze producten, welke maat bench voor de auto? of welke bench is groot genoeg voor jouw hond? Of wat is de beste autobench op basis van onze ervaringen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je hier graag bij. Natuurlijk kun je bij ons ook terecht voor hondenloopplanken, beschermdekens en hoezen, transporttassen en draagbare vervoersboxen. Alles voor een veilige reis samen!

Kippenhokken   Konijnenhokken   Kamerbenches   Hondenhokken   Kippenren   Hondenbuggy   Houten Volieres   Autobench   Nachthokken   Hondenluik   Sitemap