Je krijgt binnenkort een nieuwe pup.. wat leuk! Gefeliciteerd! Je bent waarschijnlijk al volop aan het voorbereiden op de komst van jullie nieuwe gezinslid. Een fijn puppymandje, een leuk speeltje, wat lekkers om te snacken én.. jawel een bench! In jouw zoektocht naar de beste voorbereiding ben je het vast al tegengekomen; een hondenbench kan enorm helpen in de opvoeding van een jonge hond. Maar waarom is dit eigenlijk en hoe pak je de benchtraining met jouw pup aan? Lees verder en ontdek waarom ook wij enorme voorstanders zijn van de bench tijdens de puppy periode.
De voordelen van een puppybench
Laten we er maar niet omheen draaien; de opvoeding van een pup vraagt een potje doorzettingsvermogen, geduld én tijd van je. Zodra de pup het nest mag verlaten en de wijde wereld in trekt samen met jou kan het avontuur beginnen. De dagen van een pup bestaan uit ontdekken, overwinnen en leren, vallen én weer opstaan. De eerste periode van een puppyleven is onwijs intensief, niet alleen voor jou maar zeer zeker ook voor jouw pup. Elke dag is weer een nieuw avontuur waarbij alle zintuigen van jouw pup worden geprikkeld. Dit vraagt enorm veel van jouw pup, zowel lichamelijk als mentaal. Een goede (nacht) rust is dan ook van essentieel belang; tijdens het slapen rust het lichaam, wordt jouw pup mentaal rustig én worden prikkels van de dag verwerkt. Je kunt dit best vergelijken met een baby, ook baby's hebben behoefte aan rust en regelmaat. Voor een pup is dit niet anders, te weinig slaap resulteert in overprikkeling en ongewenst gedrag. Maar net zoals baby's, vinden ook pups het soms maar lastig hier aan toe te geven. En hier, exact hier, komt jouw hulpmiddel om de hoek kijken; de puppybench!
De puppybench brengt rust en regelmaat
Wanneer je de puppybench op de juiste manier gebruikt (geen paniek wij gaan je hierbij helpen) biedt je jouw pup rust en regelmaat. De bench wordt een teken voor jouw puppy om rust te pakken en de prikkels van de dag te verwerken. Door regelmaat aan te brengen in het bench gebruik maak je het voor jezelf en voor jouw pup een stuk makkelijker. Wist je dat pups wel 18 tot 20 uur per dag slaap nodig hebben? Buiten de bench wordt jouw pup snel afgeleid en kan hij de slaap lastiger pakken. Met een bench is het een stuk makkelijker deze noodzakelijk rust te behalen. Hiernaast biedt een bench ook voordelen voor de toekomst, jouw hond zal minder moeite hebben met het reizen in een autobench én je kunt de favoriete slaapplaats van jouw hond makkelijk mee nemen naar bijvoorbeeld een vakantieadres!
Gebruik de puppybench positief!
Voor we starten met onze tips voor benchtraining eerst even dit; Zorg ervoor dat de bench ten alle tijden een positieve plek blijft. Dit betekend; gebruik de bench nooit om jouw puppy te straffen. Dit zal er in resulteren dat jouw pup de bench gaat zien als een vervelende plek, hierdoor gaat het hele principe van een puppybench verloren. De bench moet een plekje worden waar jouw kleine vriend zich veilig voelt, waar hij juist graag wil zijn en waar hij altijd een positief gevoel van krijgt. Want alleen dan kan jouw pup de bench gebruiken waarvoor hij bedoeld is; als veilige haven om comfortabel tot rust te komen.
De kennismaking met de puppybench
Je kunt jouw pup het beste de eerste dag bij zijn nieuwe familie kennis laten maken met de bench. Dit betekend (waarschijnlijk) niet dat je de pup meteen met het deurtje dicht in de bench kunt laten verblijven. Dit zal voor jouw pup veel te spannend zijn, hij kent de plek immers helemaal niet. De kennismaking met de bench moet dus rustig verlopen, neem hier ook zeker even de tijd voor. Zet het deurtje van de bench open en dwing de pup niet de bench in te gaan. Je kunt er beter voor zorgen dat de bench zo leuk wordt dat jouw pup er zelfs niet meer uit wil!
Maak van de bench een feestje!
De bench moet dus een plekje worden waar jouw pup heel graag komt. Maar hoe doe je dit? Door van de bench een fijn plekje te maken natuurlijk! Leg een fijn zacht bench kussen en bijvoorbeeld de favoriete knuffel van jouw pup. Tip: een knuffel die in het nest van jouw pup heeft gelegen kan hierin zeker helpen, de geur geeft een geruststellend en herkenbaar gevoel. Om de bench nog leuker te maken is het slim zo nu en dan wat lekkers in de bench te geven of zelfs te verstoppen. Een lekkere kluif of een handje gestrooide puppybrokjes in de bench doet in veel gevallen wonderen om interesse te wekken! Door jouw pup positief kennis te laten maken met de bench bevorder je het gebruik hiervan.
Wanneer mag het deurtje dicht?
Zodra jouw pup de bench ziet als een fijne plek waar hij lekker kan dromen, kun je rustig gaan beginnen het deurtje kort te sluiten. Ook hier kun je gebruik maken van een snack die voor afleiding kan zorgen. Geef jouw pup een lekkere kluif waar hij even mee bezig is. Net voordat hij de kluif opheeft maak je het deurtje weer open. Hierdoor gaat jouw pup begrijpen dat een gesloten deur ook weer open zal gaan. Dit bouw je rustig verder op, tot je er zeker van bent dat jouw pup zich veilig en comfortabel voelt met de deur gesloten en rustig gaat liggen. Door hier direct mee te starten wanneer jouw pup in huis komt zal dit sneller een gewoonte worden.
Hoe pak je de eerste nachten aan?
De meningen zijn hierover verdeeld. De een zegt dat het slim is de pup meteen alleen te laten in de nacht zodat hij sneller kan wennen terwijl de ander hier juist fel op tegen is. We zullen dan ook spreken over eigen ervaring hierin, natuurlijk kun je voor jezelf bepalen wat het beste werkt. Blijf de eerste nachten in ieder geval in de buurt van de bench. Je kunt er voor kiezen een aantal dagen op de bank door te brengen of jouw puppybench te plaatsen op een plek dichtbij jouw slaapkamer. Wanneer jouw kleine pup in de nacht wakker wordt zal hij er vast en zeker even uit moeten, pups kunnen de behoeftes nu eenmaal nog niet lang ophouden. Door jouw pup direct uit de bench te halen voorkom je dus ongelukjes in de nacht. Hiernaast is het voor een jonge pup erg geruststellend jou te kunnen horen vanuit zijn bench, zo weet hij zeker dat hij niet alleen is! Het is immers ook nog maar een baby...
Mijn pup piept of blaft, wat nu?
Dit is een lastige vraag.. Maak je de bench direct open wanneer jouw pup piept of blaft, dan zal hij de link snel gaan leggen. Piepen of blaffen betekend; deurtje open! Dit wil je natuurlijk voorkomen, jouw pup zal dit wapen gegarandeerd gaan inzetten om zijn zin te krijgen. Maar hier zit wel een kanttekening aan, stress en paniek is een ander verhaal. Op het begin is dit nog lastig, maar zodra jouw pup langer bij je is zal het verschil hierin duidelijk hoorbaar worden voor je. Een piepende pup die aandacht wil klinkt namelijk totaal anders dan een angstige pup die in paniek raakt. Jouw kleine vriend mag best een keer piepen of blaffen zonder dat je ingrijpt, maar voorkom dat hij in paniek raakt. Piepen kan ook ontstaan uit onzekerheid of eenzaamheid, laat dan af en toe merken dat je er bent. Wat lieve woordjes kunnen jouw pup al veel geruststelling geven. Volg vooral je gevoel, want paniek in de tent wil je natuurlijk voorkomen!
Te veel afleiding zichtbaar vanuit de bench?
Sommige pups kunnen, ondanks de rust in de bench, toch niet in slaap vallen. Dit komt in veel gevallen door de invloeden buiten de bench. Je loopt een keer naar boven om de was te halen, de kinderen spelen met een speelgoedtrein of je hebt die gezellige buurvrouw op visite. Voor een pup kan het lastig zijn zich hier voor af te sluiten, ook vanuit de gesloten kamerkennel. In dit geval kan het slim zijn de bench af te dekken of te draaien waardoor jouw pup je niet meer kan zien. Zo kan hij sneller rust pakken omdat hij geen visuele afleiding krijgt.
Neem tijd voor de benchtraining!
Niet iedere pup is hetzelfde, iedere pup heeft zijn eigen tempo. Waar de ene pup na een dag al lekker in de bench gaat liggen heeft de ander wat meer tijd nodig. Door rustig de tijd te nemen en te geven kun je meegaan in het tempo van jouw pup, tenslotte willen jullie samen werken naar een goed resultaat. Overhaast trainen op de bench kan averechts werken, sterker nog het kan hierdoor zo ver komen dat jouw pup helemaal niet meer in de bench wil. Nu zijn er natuurlijk ook honden die prima buiten de bench slapen, maar sta er bij stil dat dit voor heel veel honden niet zo is. Een goede benchtraining biedt dan mogelijkheden. Door jouw pup goede rust te geven en te laten opgroeien naar een zelfverzekerde, zelfstandige en bovenal uitgeslapen viervoeter!
De bench uitbreiden
De bench zal uiteindelijk een plek worden waar jouw hond zich graag terugtrekt. In de toekomst zal het deurtje van de bench daarom vaak open zijn, ideaal want zo kan jouw hond zelf bepalen waar hij gaat liggen. Maar zijn veilige plekje blijft beschikbaar! Wil je de bench ruimte van jouw hond uitbreiden? Dan je eventueel een puppyren voor binnen of hondenren aan de bench plaatsen. Zo creëer je net wat meer ruimte maar blijft de bewegingsruimte (tijdelijk) beperkt!
Puppybench kopen?
Ben je na het lezen van dit artikel overtuigd en op zoek naar een bench voor jouw puppy? De kamerkennels uit onze hondenwinkel zijn van hoge kwaliteit en komen in maten tot 120 centimeter. Wij verkopen geen dunne draadkooien, enkel hoogwaardige kamerkennels van top kwaliteit. Waarom? Een puppybench moet een veilige haven zijn, een plekje waar jouw hond veilig en comfortabel kan verblijven. Los van het feit dat veel draadkooien niet zijn opgewassen tegen sterkere pups zijn ze vaak ook niet handig in gebruik én nou niet bepaald een mooi meubelstuk te noemen. Benieuwe welke maat geschikt is voor jouw hond? Lees hier onze tips voor de juiste maat hondenbench. Onze luxe hondenbench wordt handgemaakt van de beste materialen, lees meer informatie en laat je overtuigen.