De Siamees is een opvallend, elegant kattenras met een opvallende kleur vacht en stralende ogen. Dit kattenras heeft een liefdevol karakter en staat graag in het middelpunt van de belangstelling. De Siamees zal dan ook regelmatig vocaal van zich laten horen. Ben je benieuwd wat je kunt verwachten van dit prachtige kattenras? Lees verder en ontdek alles wat je wilt weten over Siamezen.
Waar komt de Siamees oorspronkelijk vandaan?
De Siamees is een van de oudste kattenrassen en komt van oorsprong uit het verre oosten. Dit bijzonder mooie kattenras, dé tempelkat van de koning in Thailand. werd door westerlingen meegenomen naar Europa vanuit onder andere Thailand. De eerste Siamezen zijn rond 1880 in Europa gesignaleerd. Het kattenras is inmiddels razend populair als huisdier en komt dan ook voor in vele huishoudens in Nederland en daarbuiten.
Hoe herken je een Siamees kat?
Deze prachtige, gespierde katten zijn snel te herkennen; aan de opvallende vachtkleuren en fel blauwe ogen. De vacht van de Siamezen is glad, kort en komt voor in verschillende keuren zoals o.a. chocoladebruin, blauw, rood, reebruin, lila, rood en kaneel.
De Siamese kat heeft een bijzonder mooi uiterlijk. Zijn lichaam is lang en slank maar gespierd, de kop heeft een driehoekige vorm, zijn oren zijn lang en de neus recht. De vacht van de Siamees is zeer opvallend; het contrast tussen de donkere kleuren van zijn masker op zijn snoet, oren, staart en poten en de lichte kleuren op zijn lijf springt direct in het oog. Leuk weetje; de points, het masker ontstaat pas ná de geboorte, pas rond de leeftijd van 9 maanden is de kleur en de tekening helemaal zichtbaar.
Hoe zwaar en groot wordt een Siamese kat?
De Siamees is een kattenras van gemiddelde grootte. Van de pootjes tot de schouders worden deze katten ongeveer 20 tot 25 centimeter hoog. De Siamees poes weegt op volwassen leeftijd ongeveer 3 kilo. De Siamees kater wordt iets groter en zwaarder, hij zal ongeveer 4 tot 5 kilo wegen op volwassen leeftijd. Uiteraard kan dit gewicht enigszins afwijkend op de individu.
Het energieke karakter van Siamezen katten
Deze slank gebouwde katten zijn lekker energiek en is daarbij ook enorm intelligent. Ze worden graag uitgedaagd, beziggehouden en houden enorm van aandacht! De Siamees is dan ook een vrij aanhankelijk kat en vraagt best wat toewijding van zijn baasje. Naast zijn intelligentie is de Siamees ook een tikje eigenwijs, hij heeft zeker een eigen willetje. Voldoende uitdaging is een must bij dit kattenras, zowel in huis als daarbuiten. Overweeg eventueel een kattenren buiten te plaatsen, hierover lees je later meer informatie.
Siamezen zijn échte gezellige kletskonten!
Als je een kat zoekt die het fijn vindt om lekker te kletsen, dan moet je bij de Siamees zijn! Dit kattenras staat bekend om zijn vocale talenten en laat zijn stem maar al te graag horen. De Siamees is niet alleen een lekkere kletskont, zijn bereik is enorm. De toonhoogtes die deze kat kan halen zijn vergelijkbaar met sopranen; de hoogste variant in zangstemmen. Een indrukwekkende prestatie, die geen enkele kat hem na zal doen.
Hoe moet je een Siamees verzorgen?
De vacht van de Siamees vraagt weinig onderhoud, een borstelbeurt stellen ze echter wél op prijs. De verzorging en het borstelen ziet de Siamees als affectie en ervaren dit dan ook vaak als een leuke bezigheid samen. Door de sportieve bouw en de lange poten is het belangrijk dat de Siamees op een goed gewicht blijft. Het is dan ook belangrijk dat de Siamees een goede, gedoseerde voeding krijgt. Hiernaast hebben deze katten voornamelijk veel behoefte aan liefde!
Een Siamees alleen of met zijn twee?
Omdat de Siamees een vrij aanhankelijke kat is, is het belangrijk dat je veel tijd kunt besteden aan jouw nieuwe maatje. Ben je veel van huis dan is dit wellicht geen goed ras om te kiezen. Wil je toch graag een Siamees, kies dan voor twee Siamezen. Zo kunnen de tijgers elkaar vermaken en aandacht geven. Bovendien zullen de katten elkaar ook verzorgen door de vacht te wassen, niet alleen handig maar ook echt aandoenlijk om te zien!
Wat kost een Siamees kitten gemiddeld?
De prijzen van deze katten liggen rond de € 750 tot € 900, tenminste wanneer je kiest voor een erkende fokker. Bij de Siamees is dit echter wel aan te raden. Bij een goede Siamees fokker ben je zeker van een goede controle op de gezondheid en kennis van het ras. Wil jij een Siamees adopteren? Bekijk dan ook eens de mogelijkheden in een dierenasiel, ook hier kun je een leuk maatje vinden voor het leven! Als je een kitten haalt is het belangrijk dat deze goed gevaccineerd is en volgens schema ontwormt. Zo heeft de kitten een goede start voor een gezonde toekomst.
Hoe kun je een Siamees vermaken?
Energieke katten vragen om voldoende uitdaging! Een verveelde Siamees zal luid laten horen dat hij zich verveelt. Bovendien is voldoende beweging natuurlijk ook belangrijk, de sportieve Siamees blijft graag in beweging. Hierbij zijn het goede klimmers en houden ze van hoogte! Een goede, liefst hoge, krabpaal en veel speeltjes in huis is een must. Is er weinig ruimte beschikbaar of heb je binnen niet voldoende mogelijkheden om jouw Siamees uit te dagen? Een kattenren kan in dit geval uitkomst bieden! Een goede kattenren buiten is een regelrechte aanwinst voor jouw Siamees; een veilige speelruimte om te klimmen, klauteren én ontdekken!
Hoe oud wordt een Siamees gemiddeld?
De uiteindelijke leeftijd van een huiskat is natuurlijk afhankelijk van vele factoren. Het ras op de eerste plaats, maar ook de verzorging, de huisvesting, beweging én uitdaging speelt hierin een grote rol. Met de juiste verzorging kan de Siamees een leeftijd van gemiddeld 8 tot 12 jaar bereiken. Uiteraard spelen ook genen hierin een rol, een goede fokker zal je daarom ook kunnen informeren over de ouders van jouw toekomstige kitten.
Kortom, is een Siamees een geschikt ras voor jou?
Ben je een fanatieke, energieke kattenliefhebber? Vind je het fijn dat jouw kat lekker op schoot komt liggen voor een knuffelsessie? Heb je daarnaast de tijd om door te brengen met jouw kat en hem voldoende uitdaging te bieden? Dan is een Siamees misschien wel een heel leuk ras voor jou! Onthoudt dat dit kattenras best wat uitdaging en aandacht vraagt maar dan heb je wél een echt maatje in huis.