Het konijnenhok schoonhouden is belangrijk voor een schone en gezonde leefomgeving. Een goede schoonmaak beurt op zijn tijd is dan ook zeker aan te raden. Maar hoe pak je het aan? Hoe maak je het konijnenhok schoon en hoe vaak moet je het konijnenhok schoonmaken? We helpen je op weg, lees je mee?
Konijnen zijn schone dieren en kunnen zelfs zindelijk worden!
Konijnen zijn van nature schone dieren! Ze kiezen vaak een vaste plek in het verblijf om hun behoeftes te doen, hier kun je dus gebruik van maken. Door een konijnentoilet te gebruiken in jouw verblijf houdt je de schoonmaakklusjes binnen de perken. Bovendien zorgt het voor een beter opgeruimde en schonere omgeving voor jouw konijnen. Een konijnentoilet aanleren is dan ook een slimme zet.
Houdt het konijnenhok schoon om jouw konijnen te beschermen!
Wij adviseren om jouw konijnenhok minstens 1 keer per week helemaal schoon te maken. In de zomermaanden kan het nodig zijn dit vaker te doen. In de zomermaanden lopen de konijnen namelijk risico op Myiasis, de madenziekte. Dit wordt veroorzaakt wanneer de konijnen vies zijn of in een vies verblijf leven, vliegen leggen eitjes in het vieze hok of op jouw konijnen, deze eitjes worden maden en zullen zich letterlijk een weg eten door de huid van jouw konijn. Een zéér pijnlijke aandoening die zonder behandeling zelfs fataal kan worden. Een goed schoon verblijf is dus écht een must!
Maak het konijnentoilet in jouw konijnenhok regelmatig goed schoon!
Een volle konijnentoilet is natuurlijk niet heel aantrekkelijk voor jouw konijnen, maar wél voor ongedierte. Een vies konijnentoilet treft vieze vliegen en insecten aan maar zelfs ratten en muizen zijn er fan van! Het konijnentoilet regelmatig schoonmaken voorkomt ongedierte, vieze geurtjes én voorkomt dat jouw konijnen zelf een andere plek gaan zoeken in het verblijf. Maak het konijnentoilet iedere dag schoon door deze leeg te maken en opnieuw te vullen met een goed absorberende bodembedekker.
De dagelijkse controle en schoonmaak klusjes in het konijnenhok
Naast het leegmaken van de toilet van jouw konijnen is het belangrijk dagelijks eventuele natte plekken uit het hok te verwijderen. Zeker bij konijnen die niet zindelijk zijn of nog trainen op zindelijkheid kan dit veel verschil geven in de hygiëne. Veeg alle keutels bij elkaar en gooi ze weg, maak de drinkfles of waterbak schoon en biedt jouw konijnen dagelijks lekker vers water en schoon hooi. Als je iedere dag wat kleine klusjes klaart scheelt dit enorm in de wekelijkse schoonmaak.
Hoe kun je het konijnenhok het beste schoonmaken?
De wekelijkse schoonmaak van het konijnenhok, hoe pak je dat aan? Het is slim het hele konijnenhok eerst leeg te halen. Haal alle bodembedekking uit het konijnenhok zodat je alles goed schoon kunt maken, let ook op de hoekjes want hier gaat vaak vuil tussen zitten. Vervolgens maak je het gehele hok schoon, eventueel met een mild schoonmaakmiddel zoals bijvoorbeeld citronella. Gebruik eventueel natuurazijn om natte urine plekken te verwijderen.
Vervolgens maak je alle attributen in het konijnenhok goed schoon! Waterbakjes, drinkflesjes, voerbakjes, zitplaatsen en huisjes; maak alles helemaal schoon. Droog vervolgens alles goed en plaats het terug in het konijnenhok, om deze vervolgens weer te vullen met bodembedekking.
Is het nodig het konijnenhok ook regelmatig te ontsmetten?
Naast een goede schoonmaak beurt kan het soms noodzakelijk zijn het konijnenhok te ontsmetten. Na het onverklaarbaar overlijden van een konijntje, bij ziektes, parasieten maar ook tijdens koppelingen is het slim het hok eerst te ontsmetten. Hiermee voorkom je geurtjes maar ook vervelende bacteriën die jouw konijnen ziek kunnen maken.
Ontsmetten kun je doen met Dettol of Halamid, beide producten zijn bacterie dodend en zorgen voor een goede ontsmette ruimte. Dettol is met name geschikt voor gladde oppervlaktes die vooraf goed zijn schoongemaakt, Halamid is wat veelzijdiger in zijn schoonmaak kunsten. Let wel op dat je het middel altijd goed naspoelt zodat het hok geen resten bevat van de schoonmaakmiddelen.
Ongedierte in of rondom jouw konijnenhok?
Met een goede schoonmaak en vooral een regelmatige schoonmaak is het vrij eenvoudig ongedierte te minimaliseren. Echter is het lastig om het volledig te voorkomen, de konijnen leven immers buiten waar vanzelfsprekend ook meer ongedierte woont. Wat kun je allemaal tegen komen in het konijnenhok en hoe ga je er mee om?
Vliegen bij jouw konijnen – We schreven het hierboven al vliegen kúnnen voor grote problemen zorgen bij de konijnen. In de zomermaanden, wanneer de Lucilia sericata, de groene bromvlieg actief is lopen jouw konijnen risico. Gewone vliegen leveren geen problemen maar deze opvallend dikke en groene bromvlieg dus wel! Je kunt dit voorkomen door speciale middelen te gebruiken (anti Myiasis) wat voorkomt dat de vliegeneitjes uitkomen. Uiteraard is het slim de vliegen die je tegen komt direct uit het hok te halen. Eventueel kun je een vliegennet over het hok of de ren gebruiken om te voorkomen dat ze bij je konijnen kunnen komen.
Muggen en stekende insecten in het konijnenhok – Ook muggen en andere stekende insecten kunnen in de zomermaanden voor problemen zorgen. De ziekte Myxomatose wordt bij konijnen door muggen overgebracht. Deze zeer heftige konijnenziekte zorgt voor een pijnlijke dood en dit wil je écht voorkomen. Naast het feit dat we adviseren jouw konijnen ieder jaar te vaccineren tegen deze aandoening is het slim ze hiernaast extra te beschermen in het verblijf. Gebruik voorzet horren of hang een klamboe over het konijnenhok voor meer bescherming.
Spinnen in jouw konijnenverblijf – Ondanks wij mensen spinnen vaak maar een beetje eng vinden en ze liever niet zien, is het voor in een konijnenhok misschien zelfs wel nutting. Spinnen vangen insecten waaronder muggen en vliegen in hun web, hierdoor beschermen ze jouw konijnen onbewust van vervelende stekende insecten. Een spinnenweb in je konijnenhok mag dus gerust blijven hangen!
Ratten en muizen in het konijnenhok – Ratten en muizen wil je uiteraard wél weghouden bij je konijnen. Helaas zijn deze dieren vaak te vinden bij konijnen, op zoek naar voedsel! Konijnenvoer maar ook groente resten zijn een waar lekkernij voor deze indringers, voorkom dus dat er voer achterblijft in het hok. Ruim resten meteen op, bewaar het voer goed afgesloten en geef je konijnen zéker niet te veel brokken. Ratten en muizen kunnen jouw konijnen ziek maken omdat ze veel bacteriën en ziektes met zich meedragen. Voorkomen is dus zéker beter dan genezen!
Kies voor een goed toegankelijk konijnenhok of konijnenren
Het schoonmaken van een konijnenhok is zo gepiept, als je het goed bij blijft houden. Door te kiezen voor een konijnenverblijf met goede toegang maak je het voor jezelf allemaal een stuk makkelijker. Kies bijvoorbeeld voor een konijnenren met hoog dak zodat je erin kunt blijven staan tijdens het schoonmaken, maak gebruik van toiletten voor de konijnen en kies voor een konijnenhok waar je goede toegang met meerdere ruime toegangsdeuren.
Hoe maak je een konijnenhok goed schoon?
Kortom; kiep dagelijks de toiletten om en ververs deze, haal natte plekken dagelijks weg en ververs minstens één keer per week alle bodembedekking na het schoonmaken. Kies voor een goed konijnenhok waar je optimale toegang tot hebt, dit maakt alles een stuk makkelijker! Informatie nodig of advies? Neem gerust contact met ons op!