Konijnen kunnen over het algemeen prima tegen kou op winterse dagen. Toch is het slim om extra maatregelen te treffen wanneer het echt koud gaat worden. Veel wind en zeker ijzige wind in het konijnenhok is geen goede start. Een goede voorbereiding naar de koude maanden is het halve werk! Op deze pagina lees je tips en adviezen over het winterklaar maken van een konijnenverblijf.
De wintervacht van een konijn
Als echte konijnenliefhebber weet jij vast dat veel konijnen beter om kunnen gaan met kou dan met extreme hitte. De dikke konijnenvacht houdt konijnen prima beschermd op koude dagen. Dit geldt echter niet voor alle konijnen, sommige konijnen hebben een minder dikke winterjas. Konijnen die bijvoorbeeld binnen zitten kunnen in de wintermaanden niet zomaar buiten vertoeven, de vacht is hier simpelweg niet op voorbereid. Het is dus belangrijk dat jouw konijnen de kans krijgen een goede wintervacht op te bouwen. Dit kan enkel worden bereikt wanneer de konijnen het gehele jaar of in ieder geval vanaf de temperatuursverandering al buiten zitten.
Kunnen alle konijnen buiten wonen?
Ja zeker, alle konijnen kunnen buiten wonen. Maar dit wil niet zeggen dat sommige konijnen meer ondersteuning of hulp nodig hebben dan andere. Je las hierboven al dat een konijn wat altijd binnen zit de kans moet krijgen een goede wintervacht op te bouwen tijdens de koudere maanden. Maar ook voor ziekte konijnen en oudere konijnen kan het lastig zijn een goede wintervacht op te bouwen. Deze konijnen vragen extra bescherming en maatregelen tijdens koude winterdagen. Hiernaast is het alleen houden van konijnen al een no-go maar in de wintermaanden hebben ze een maatje gewoon écht nodig om lekker warm te blijven. Om de oorspronkelijke vraag dus met een goede uitleg te beantwoorden: Ja, alle konijnen (met een goede wintervacht!) kunnen buiten wonen mits er gepaste maatregelen getroffen worden én het konijn niet alleen is.
Waar moet je rekening mee houden?
Naast een goede wintervacht is het belangrijk dat jouw konijnen een plek hebben waar ze zich terug kunnen trekken. Ze moeten kunnen schuilen voor de regen, winterse neerslag maar ook voor koude wind en tocht. Tocht, vocht én wind zijn absoluut niet goed voor konijnen, de gevoelige lichaampjes van deze dieren kunnen het dan ook zwaar te verduren krijgen wanneer ze geen goede schuilplek hebben. Een goed gesloten nachthok in het konijnenverblijf is een must óók wanneer jouw konijnen rondhuppelen in een open dieren ren of konijnenren.
Waar moet het nachthok aan voldoen?
Je las hierboven al dat een goed konijnennachthok een must is voor deze dieren. Het nachthok van jouw konijnen moet dan ook bescherming bieden tegen kou, regen en wind. Het is belangrijk hierin een goede middenweg te vinden, je wilt je konijnen tenslotte ook niet in een dichte doos opsluiten voor meer warmte. Ventilatie blijft hierbij dus ook enorm belangrijk. Hiernaast kan het makkelijk zijn te kiezen voor een nachthok met schuiflade voor het schoonhouden van het verblijf, dit voorkomt natte plekken die op koude dagen alles behalve comfortabel zijn voor jouw konijnen zeker als het kouder wordt. Leven jouw konijn in een open konijnenren of konijnenren met gaasdak, ook in dit geval is een nachthok noodzakelijk plaats een goed, liefst verhoogt nachthok in de ren voor de koude momenten. Bekijk zeker eens onze hooibergen, die perfect onderdak bieden in een open konijnenren.
Vul het konijnen nachthok met warme materialen
Ondanks de dikke winterjas vinden konijnen het vaak fijn om lekker weg te kunnen kruipen wanneer het kouder wordt. In de natuur zullen konijnen het konijnenhol hiervoor kiezen, wanneer het buiten hard vriest zal het ondergrondse hol namelijk meer warmte bieden. Kunnen jouw konijnen onder de grond in het verblijf? Dan zullen ze dit waarschijnlijk ook kiezen wanneer het extreem koud wordt. Hebben ze deze mogelijkheid niet dan is het slim het nachthok (boven de grond) te voorzien van extra warmte. Dit kun je eenvoudig doen door stro te gebruiken of hennepmatten te plaatsen op de bodem. Omdat stro bestaat uit holle strengels wordt de warmte beter vast gehouden, hierdoor blijft het nachthok langere tijd warmer. Zorg ook voor een goed absorberende bodembedekker die vocht uit het houten konijnenhok of konijnentoilet goed opneemt, dit voorkomt koude natte plekken én het is ook nog eens handig voor het schoonmaken.
Plaats het konijnenhok op een goede plek
Het is aan te raden goed na te denken over de plaatsing van het konijnenhok van jouw geliefde bunny’s. In de achtertuin zijn vaak hoeken te vinden waar veel tocht en wind staat of plekken waar door regenval veel vocht komt. Deze plekken zijn niet geschikt om jouw konijnenhok te plaatsen, op de eerste plaats voor de konijnen maar ook voor de duurzaamheid van het verblijf. Een goede plek in de tuin kan enorm veel kou en regen in het hok schelen. In Nederland valt de meeste regen richting het oosten, vanuit het noordoosten komt de meeste koude lucht; plaats de opening van het konijnenhok dus bij voorkeur niet op deze windrichtingen.
Voorkom optrekkend kou en vocht
Zeker wanneer de kou langer aanhoudt wordt de grond vochtiger en ontstaat er meer optrekkende kou. Dit is zeer goed voelbaar in het verblijf van jouw konijnen, zeker wanneer je jouw konijnen op één verdieping houdt. Plaats het konijnenhok daarom altijd bij voorkeur op een verharde ondergrond, gras en zandondergronden kunnen beter vermeden worden. Om het hok optimaal te beschermen en hiermee ook jouw konijnen is het hiernaast te adviseren een verblijf altijd op bandjes of tegelranden te plaatsen.
Extra bescherming wanneer de wind ijzig wordt
Heb je een perfecte plek in de tuin waar jouw konijnen prima kunnen vertoeven? Ook dan kan het nog wel eens gebeuren dat de wind net wat draait en exact jouw konijnenhok in waait. Niet heel handig, maar dit is op te lossen. Door het gebruik van plexiglas voorzetramen voorkom je tocht en wind in het hok wat de gezondheid van jouw konijnen zeker ten goede zal komen.
Veranderingen in maaltijden in de winter
Als het kouder wordt nemen de voedingsbehoefte toe, dit geldt voor vrijwel alle dieren maar uiteraard helemaal wanneer ze buiten wonen. Het lichaam warm houden kost vrij veel energie voor konijnen ze hebben dan ook voldoende energie uit voedingsstoffen nodig om hier aan te voldoen. Je zult merken dat er in de wintermaanden meer wordt gegeten en dit mag ook. Het lichaam moet namelijk dagelijks meer werken en verbruiken (dit geldt ook voor konijnenhooi!) Let ook op dat jouw konijnen altijd vers drinkwater hebben in het hok, in de wintermaanden kan het nodig zijn dit daarom vaker te verversen omdat het bevriest. Door de drinkbakjes en van de grond te plaatsen en/of ze eventueel op een bedje van stro te zetten stel je het bevriezen van het water iets langer uit.
Meer informatie, tips of adviezen?
Vind je het leuk om meer te lezen over konijnen? Net als jij ben ik ook gek op deze lieve huisdieren! Ik help je dan ook graag met informatie, tips en adviezen over de producten uit onze konijnenwinkel maar zeker ook over konijnen. Neem gerust contact met ons op of lees een van onze andere konijnenblogs op de blogpagina.