Kwartels zijn leuke en actieve diertjes, die behoren tot de familie fazantachtige. Deze kleine tuindieren kunnen perfect in een volière gehouden worden. Sommige kwartels kunnen daarbij prima samenwonen met exotische volièrevogels of kleine duiven. Wil jij kwartels in jouw volière houden? Lees dan verder en ontdek wat je kunt verwachten van deze pijlsnelle gronddiertjes.
Wat is een kwartel?
Kwartels zijn kleine hoenderachtige en vallen onder de orde van vogels. Ze zijn klein van stuk en komen van nature voor in het wild. Hier zijn ze echter absoluut niet opvallend, een kwartel is van nature erg schuw en zal zich in de natuur altijd verschuilen voor mensen. De kwartels die wij kennen als huisdieren in een volière of kwartelhok zijn “originele kwartels”, dit betekend dat ze in gedrag nog steeds wilde vogels zijn.
Welke soorten kwartels zijn er?
Kwartels zijn er in verschillende soorten, de drie meest voorkomende zijn de; Grondkwartels, Kuifkwartels en Boomkwartels. Onder deze varianten zijn een aantal kwartelsoorten gedomesticeerd. Dit betekend dat deze kwartelsoorten in gevangenschap gehouden kunnen worden. Dit betreffen de volgende soorten:
Kuifkwartels – De Blauwschubbenkwartel en de Californische kuifkwartel zijn de meest voorkomende kuifkwartels die gehouden kunnen worden in een volière. De kuifkwartel is zo’n 25 centimeter lang waardoor hij iets groter is dan de meeste kwartelsoorten.
Grondkwartels – De Chinese dwergkwartel, Japanse kwartel en Europese kwartel staan bekend als echte grondkwartels. De Europese kwartel komt nog (vrij zeldzaam) voor in het wild in Europa. Dit betekend dat deze vogels alleen geringd in gevangenschap gehouden mogen worden. Grondkwartels komen voor in groottes van 12 tot 19 centimeter.
Boomkwartels – De Virginische boomkwartel is de meest populaire boomwartel. Het is een vrij makkelijk te houden vogel en hierbij is dit een wat rustigere kwartel dan de meeste kuif en grondkwartels. Deze boomkwartel wordt ongeveer even groot als de eerder genoemde kuifkwartel, namelijk ongeveer 25 centimeter.
Het gedrag van kwartels
Het is belangrijk te weten dat kwartels, zoals je hierboven al las, nog relatief ‘wild’ gedrag tonen. Deze vogels zijn niet zoals andere vogels en hebben wat langer de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe omgeving én aan mensen. Ze kunnen hierdoor wat opvliegerig bewegen en schuw reageren als je in de buurt van de volière komt. Met de juiste aanpak en veel geduld kunnen ze echter meer vertrouwen krijgen waardoor ze rustiger zullen reageren. Het is zelfs mogelijk om ze tam te maken, als je er maar voldoende tijd en energie in steekt.
Zijn kwartels groepsdieren?
Alle kwartels zijn van nature groepsdieren, dit wil echter niet zeggen dat ze het gehele leven in dezelfde samenstelling samenleven. In het wild leven kwartels in koppeltjes tijdens het broedseizoen. Na het grootbrengen van de kuikens leven ze vervolgens in groepjes van familieleden. Pas weer wanneer het volgende broedseizoen nadert breken de groepen op en gaan ze weer verder in koppeltjes. Dit proces blijft zich vervolgens ieder jaar opnieuw herhalen. Kwartels zijn dus groepsdieren en horen dan ook niet alleen gehouden te worden.
Hoeveel kwartels samen houden?
Kwartels horen samen te leven met soortgenoten, minstens in koppeltjes. Maar het is mogelijk en leuk om meerdere kwartels samen te houden, zeker wanneer je hier de ruimte voor hebt. Kies voor groepen bestaande uit meerdere hennen (vrouwtjes) en eventueel met één haan. Kies voor één en dezelfde kwartelsoort om problemen onderling te voorkomen. Wil je meerdere kwartel dames samen houden, zorg dan ook voor voldoende ruimte én schuilplekken.
Kwartels houden met kippen?
Kippen en kwartels zijn geen beste combinatie. Kwartels zijn van nature vrij schuwe dieren en kippen hiertegen vaak een stuk pittiger. Grote kans dat jouw kippen de kwartels het hok uit gaan pikken, deze combinatie werkt dan ook vaak niet. Hiernaast krijgen beide dieren ander soort voeding wat het lastig maakt wanneer ze samen wonen. Wil je jouw kippen en kwartels toch samen houden? Zorg dan voor een uitloop waar de dieren gescheiden kunnen leven wanneer ze dit willen.
Kwartels samen houden met volière vogels?
Kwartels houden met volière vogels gaat vaak wél goed. Wel is het belangrijk te kiezen voor de juiste combinatie. Grondkwartels zijn met name geschikt om samen met tropische vogels of kleine duiven in één volière te houden. Omdat de grondkwartels onder in de volière wonen en de vogels vaak boven in de volière te vinden zijn is deze combinatie perfect. Grondkwartels kun je dus prima samen houden met o.a. kanaries, zebravinken, kuifduifjes en sierduiven.
Kwartels in een kippenhok houden?
Het gebeurt nog wel eens dat kwartels in een kippenhok gehouden worden. En nu lijken ze misschien een klein beetje op krielkipjes deze manier van huisvesten is niet aan te raden. Een kippenhok is vaak te klein en zeker te laag voor deze dieren, ook komt er weinig licht en frisse lucht binnen wat juist heel belangrijk is voor de gezondheid en het verenjasje van de kwartels. Daarnaast kunnen kwartels niet zo goed overweg met het kippentrapje waardoor ze vaak niet eens in het nachthok kúnnen komen.
Wat is dan een goed kwartelhok?
Kies liever voor een volière of een grote vogelverblijf met losse schuilplaatsen. Dit kunnen nachthokken zijn maar ook struiken en andere bebossing doen het goed bij kwartels. Het is belangrijk dat het kwartelhok hoog genoeg is, zeker wanneer je kiest voor kwartels die op hoogte slapen zoals de Virginische boomkwartel. Houd er rekening mee dat kwartels in de rui periode extra vatbaar zijn voor ziektes, ze hebben in deze periode zeker een goed nachthok nodig ter bescherming. Sommige kwartelsoorten kunnen niet tegen vorst, zoals bijvoorbeeld de blauwschubbelkwartel. Deze moet in de wintermaanden binnen worden gehouden of gebruik kunnen maken van een verwarmd binnenhok.
Tips of advies voor het huisvesten van jouw kwartels?
Wil je kwartels gaan houden en ben je op zoek naar een goed kwartel verblijf? Bekijk dan zeker eens onze volières, deze buitenverblijven zijn perfect om te gebruiken voor jouw kwartels. Wil je graag eens overleggen of wil je een maatwerk kwartelhok laten maken bij ons? In onze werkplaats wordt dagelijks gewerkt aan hoogwaardige, duurzame buitenverblijven voor dieren. Wij denken dan ook graag mee en adviseren je met liefde over de mogelijkheden bij Hokkendomein.