Een buiten volière is een heerlijk onderkomen voor vele volière vogels. Maar hoe kun je jouw volière het beste onderhouden en schoonhouden? Een opgeruimde, schone volière is belangrijk voor de gezondheid van jouw vogels, bovendien verminder je de kans op schimmels en bacteriën wanneer je jouw voliere netjes schoon houdt. Maar pak je het aan, wat moet je doen én wat moet je vooral niet doen bij het onderhouden en schoonmaken van jouw volière?
Welke dagelijkse schoonmaak klusjes in de volière?
Het schoonhouden van jouw volière is belangrijk voor de gezondheid van jouw vogels, maar hoe vaak moet je een volière schoonmaken? Het is slim jouw volière minstens 1 keer per week helemaal schoon te maken. Echter kan het slim zijn om tussentijds ook wat schoonmaakklusjes te verrichten, zeker wanneer je meerdere vogels in de volière houdt. Controleer de volière dagelijks en verwijder eventuele etensresten; groente-, fruit- en etensresten zijn regelrechte magneten voor ongedierte in jouw volière. Voorzie jouw vogels bovendien dagelijks van verse voeding en fris drinkwater in schone voer- en drinkbakjes! Door jouw volière dagelijks te controleren wordt ook afwijkend gedrag en eventuele ziektes in de volière sneller gesignaleerd.
De wekelijkse schoonmaak van jouw volière vereenvoudigen!
Door dagelijks jouw volière netjes op te ruimen, voor het slapen gaan, wordt de wekelijkse schoonmaak ook een stuk makkelijker. Laat je deze dagelijkse klusjes liggen dan is de kans groot dat je bij de wekelijkse schoonmaak veel meer werk creëert voor jezelf. De restjes voedsel kunnen gaan schimmelen, wat niet goed is voor de gezondheid van jouw vogels. Bovendien hoeven we jou als vogelliefhebber vast niet uit te leggen dat uitgedroogde uitwerpselen lastiger te verwijderen zijn.
1 keer per week (minimaal) jouw volière volledig schoonmaken!
Het is slim minstens één keer per week een ‘grote schoonmaak’ te organiseren in de volière. Onder een grote schoonmaak verstaan we; Alles uit de voliere, schoonmaken én terugplaatsen. Haal zitstokken en losse attributen uit de voliere, maak deze schoon met warm water en een geschikt schoonmaakmiddel, hierover lees je later meer. Maak hiernaast alle platforms, zitplaatsen, touwen en speeltjes van jouw vogels grondig schoon en laat ze goed drogen voor je ze weer terug plaatst in de volière.
Welk schoonmaakmiddel mag je gebruiken bij vogels in de volière?
Om jouw volière goed schoon te maken is het aan te raden een anti bacterieel schoonmaak middel te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat parasieten en bacteriën minder kans maken. Echter, agressieve schoonmaakmiddelen zijn niet geschikt bij vogels, je moet dus wel kiezen voor een middel waar jouw vogels geen nadelen van ervaren. Goede schoonmaak middelen voor de volière zijn bijvoorbeeld; soda, dettol, een beetje afwasmiddel of speciale diervriendelijke middelen voor kooireiniging. Ga niet aan de gang met sterke middelen zoals chloor, dit is schadelijk voor jouw vogels. Het kan slim zijn om jouw volière te desinfecteren, dit voorkomt en verminderd de kans op ongedierte, parasieten en ziektes in de buitenkooi. Hier zijn speciale middelen voor te koop, let wel goed op dat de middelen écht geschikt zijn voor jouw vogels. Bij overlijden of ziekte in de voliere is het volledig desinfecteren van de volière een must, maar dit is wellicht overbodig om te vermelden.
Hoe vaak moet de volière bodembedekker vervangen worden?
Afhankelijk van het soort bodembedekker kan een periodieke schone laag fijn zijn. Kies je ervoor om jouw voliere op zand te plaatsen dan is het aan te raden de grond regelmatig te harken en uitwerpselen uit de bodembedekker te verwijderen. Zeker wanneer jouw voliere open is aan de bovenzijde, want dan wordt de voliere ook bevuild van buitenaf. Moet je nog een voliere kopen? Dan is het slim te overwegen een dicht dak op de voliere te kiezen. Een betonvloer kan eenvoudig worden afgestoken met een plamuurmes en schoongeveegd worden. Kies je voor beukensnippers, hennepvezel, hooi of andere losse ondergrond dan is een wekelijkse verversing geen overbodige luxe.
Het onderhoud van de volière of vogelkooi zelf
Naast de leefruimte van jouw vogels kan het ook nodig zijn het verblijf zelf te onderhouden. Veel volières worden gemaakt van onderhoudsvrij materialen, deze materialen vragen dan ook weinig onderhoud. Een belangrijk punt dus om rekening mee te houden bij een voliere kopen. De aluminium volière bijvoorbeeld; deze luxe volières hebben voldoende aan een simpele schoonmaak met een vochtige doek. Wil je een voliere kopen van hout dan is de houtsoort bepalend voor het onderhoud; kies voor geïmpregneerd hout of Douglas dan is onderhouden niet nodig. Wil je een vuren voliere kopen, dan moet het verblijf jaarlijks worden geschilderd. Let er op dat je bij dit soort verblijven dus ook een tijdelijk onderkomen moet regelen voor jouw vogels tijdens het onderhoud.
Kortom; Hoe houd je jouw volière schoon en opgeruimd?
We zetten het nog eens op een rijtje; verwijder dagelijks uitwerpselen en voedselresten uit jouw voliere en biedt jouw vogels dagelijks verse voeding en drinkwater. Maak de voliere hiernaast minstens één keer per week volledig schoon! Houd de bodembedekking vrij van vuil of ververs deze wekelijks. Onderhoud hierbij ook de materialen van jouw volière wanneer deze hier om vragen. Een goed opgeruimde leefruimte voor jouw vogels verminderd kans op ziekte en bovendien houdt een schone volière jouw vogels gezond én goed gehumeurd!