Sloopt jouw kat álles wat hij kan vinden in huis? Krabt hij de bank kapot, hangt hij in de gordijnen en schept hij alle planten en bloemen uit de potten? Zit je met je handen in het haar met jouw kat en vraag je jezelf af waarom hij steeds opnieuw weer alles op stelten zet in huis? Lees dan zeker verder!
Waar komt het sloopgedrag van jouw kat vandaan?
Op de eerste plaats is het belangrijk te bepalen wáarom jouw kat alles sloopt? Dit kan namelijk verschillende redenen hebben en misschien zijn dit wel niet de redenen die jij verwacht. Een kat die alles sloopt doet dit namelijk meestal niet om baldadig of vervelend te zijn. Dit gedrag kan verschillende redenen hebben;
- Natuurlijk gedrag! Katten krabben om hun nagels bij te houden en geuren af te geven aan plekjes die voor hen belangrijk zijn. Door te krabben komt hun persoonlijk geur via de geurklieren tussen hun voetzooltjes vrij en markeren ze hun territorium. Zeker in huis zal jouw kat dit gedrag veelal kunnen laten zien. Heeft jouw kat geen mogelijkheden om te krabben in huis? Grote kans dat hij zijn nagels dan regelmatig in jouw gordijnen of meubels zet.
- Verveling bij jouw kat? Verveling kan voor verschillende problemen zorgen, waarvan sloopgedrag er één is. Sterker nog, dit is waarschijnlijk de meest voor de hand liggende oorzaak van buitensporig sloopgedrag. Sloopt jouw kat plots terwijl hij voorheen nooit iets kapot heeft gemaakt? Vraag je dan af of er iets veranderd is in jouw situatie óf die van de kat. Katten die te weinig uitdaging krijgen kunnen sloopgedrag laten zien door verveling.
- Stress? Ook stress kan een veroorzaker zijn van sloopgedrag bij katten. Omdat stress van zichzelf al een gevolg is, is het belangrijk te achterhalen waar dit vandaan komt. Stress kan namelijk verschillende oorzaken hebben; verveling, veranderingen in huis, lichamelijke problemen, ziekte en spannende situaties bijvoorbeeld. Sloopt jouw kat door stress? Dan is het belangrijk het stress niveau te laten dalen, dit doe je door eerst de oorzaak te achterhalen en dit, alleen of met hulp, aan te pakken.
- Slopen voor aandacht! Is jouw kat een échte aandacht liefhebber? En merk je dat hij gaat slopen als je éven geen tijd voor hem hebt? Grote kans dat hij dit doet om jouw aandacht te krijgen want ook negatieve aandacht is aandacht. Ben je veel van huis? Dan kan dit ook de reden zijn voor sloopgedrag; door gebrek aan aandacht en vermaak. Jouw kat gaat op zoek naar vertier op zijn eigen manier.
Wat te doen om sloopgedrag te voorkomen bij jouw kat?
Bij sloopgedrag is het belangrijk de oorzaak te achterhalen en lichamelijke of geestelijke problemen uit te sluiten. Het kan hierbij nodig zijn een gedragsdeskundige of dierenarts in te schakelen die je hierbij helpt en de lichamelijke gezondheid kan controleren. Maar je kunt zelf ook al stappen om het goede gedrag te stimuleren en het slechte te voorkomen. Hieronder volgen enkele tips om te voorkomen dat jouw tijger de boel op zijn kop zet in huis;
- Sluit lichamelijke problemen uit! Nummer één is het uitsluiten van lichamelijke problemen. Ziektes, aandoeningen e.d. moeten eerst worden uitgesloten voor je aan de slag kunt met afwijkend gedrag. Laat jouw tijger nakijken door de dierenarts om ziekte uit te sluiten.
- Zorg voor voldoening in natuurlijk gedrag! Katten krabben graag, beter gezegd ze hebben dit zelfs nodig voor optimale pootverzorging! Zorg voor voldoende krabmogelijkheden in huis; plaats een of meerdere krabpalen of biedt andere krabmogelijkheden om sloopgedrag te voorkomen.
- Biedt voldoende uitdaging in huis! Naast voldoende krabmogelijkheid is voldoende uitdaging ook belangrijk. Een kat die zich gaat vervelen laat veel sneller sloopgedrag zien. Biedt jouw kat dus voldoende speelgoed en uitdaging. Geen mogelijkheden in huis, hier is een oplossing voor, je leest hier later meer over.
- Een maatje of soortgenoot! Een soortgenoot kan jouw kat vermaken, hoogstwaarschijnlijk meer dan je zelf kunt doen. Heb je te weinig tijd of ontbreekt het aan voldoende aandacht dan kan een soortgenoot als maatje hierbij helpen.
Voorkomen is makkelijker dan genezen. Ook bij sloopgedrag!
Sloopgedrag is vaak een aangeleerd gedrag, het wordt hierbij vaak ook steeds erger. Het is dan ook een stuk makkelijker om sloopgedrag te voorkomen dan het te genezen. Wanneer het een aangeleerd gedrag wordt zal het voorkomen alleen maar moeilijker worden. Voorkom dit gedrag door geen mogelijkheden te bieden, houd jouw kat in een kattenkamer of gebruik een kattenren waar jouw kat geen sloopgedrag kan laten zien. Zeker bij afwezigheid kan dit enorm helpen.
Een kattenren in de tuin of op je balkon kan ook helpen
Kom je iedere keer weer thuis in een ontplofte woonkamer of hangen jouw gordijnen op half elf als je even een boodschap hebt gedaan? Dan kan een kattenren uitkomst bieden! Sommige katten kunnen zich nu eenmaal moeilijk beheersen en moeten hierin tegen zichzelf beschermd worden. Een kattenren buiten kan hierin dé sleutel zijn. Door een kattenren te gebruiken voorkom je sloopgedrag in huis én biedt je tegelijkertijd de broodnodige uitdaging waar jouw kat zo naar verlangt.
Een betaalbare kattenren of een luxe aluminium variant?
Voor vrijwel ieder budget is een kattenren kopen mogelijk; van de betaalbare kattenren tot de luxe variant! Wij hebben een groot assortiment waar jouw kat gegarandeerd plezier aan gaat beleven. Wil jij een kattenren plaatsen voor jouw kat in de tuin of op je balkon maar wil je graag eerst de mogelijkheden bekijken? Neem een kijkje in onze kattenwinkel boordevol uitdagende kattenrennen voor buiten.
Kortom hoe voorkom je sloopgedrag bij katten?
Sloopgedrag is vaak een resultaat van verveling, te weinig uitdaging óf heeft lichamelijke oorzaken. Het is belangrijk eerst uit te sluiten dat jouw kat iets onder de leden heeft, is dit niet het geval dan is de kans groot dat hij uitdaging zoekt. Jouw energiebommetje zoekt naar spel! Een kattenren aan huis kan je hierbij helpen maar ook voldoende uitdagend speelgoed én een maatje kunnen hierbij de helpende hand bieden. Hoe ga jij jouw kat uitdagen?